środa, 31 marca 2010

Lodówka



Wybierając lodówkę, warto zwrócić uwagę na funkcje, jakie oferują niektóre urządzenia.
Są to:

Ochrona antyszronowa - Zapobiega tworzeniu się szronu i sopli lodu w urządzeniu.

Dozownik schłodzonych napojów - specialny pojemnik, który napełnia się ulubionym napojem, a nastepnie bezpośrednio przelewa się do szklanki. Przydatny szczególnie w miesiącach letnich.

Pojemnik na warzywa - pojemnik na warzywa, odseparowany od reszty lodówki, pozwalający na zachowanie warzywom naturalnej świeżości i zapachu.

Pojemnik na nabiał - specialny pojemnik, przeznaczony do przechowywania masła, serów który zapobiega bieszaniu się zapachów wewnątrz lodówki.

Ochrona anty-bakteryjna - Wnętrze lodówki pokryte jest specialnymi enzymami niszczącymi szkodliwe bakterie. Producenci lodówek twierdzą, że system ten pozwala na redukcję liczby bakterii we wnętrzu lodówki nawet do 75%.




Lodówka - szafka, szafa o pojemności do kilkuset litrów, wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia. Głównym elementem lodówki jest urządzenie chłodnicze (chłodziarka) zazwyczaj sprężarkowe lub absorpcyjne. Powszechnie używana od lat 30. XX wieku.

Lodówki domowe służą do przechowywania żywności i schładzania, np. napojów. Buduje się je często jako lodówkozamrażarki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz